April 11, 2011

AAOC letër krerëve qeveritarë në Shqipëri

 
Presidenti i Republikës së Shqipërisë Bamir Topi
Kryetarja e Kuvendit Jozefina Topalli
Kryeministri Sali Berisha
 Për njoftim: Departamenti i Shtetit Amerikan


Të nderuar Bashkëatdhetarë:
Ne që po ju shkruajmë jemi 28 shqiptarë të lindur në Çamëri, të dëbuar pas një dhune të përgjakshme në vitet 1944-1945. Vitet e fundit fati na pruri në SHBA, një vend që gjithë shqiptarët e duam dhe e nderojmë  e me gjithë shpirt brohorasim: God Bless America!  Si ai gur i rrokullisur kemi gjetur këtu bashkë me familjet tona një Atdhe të  dytë që na mbështet pa asnjë dallim etnik ose fetar. Në këtë vend të madh mësuam dhe kuptuam se cfarë është Demokracia dhe dinjiteti real i njeriut të lirë.  Fizikisht ndodhemi larg Atdheut Mëmë, shpirtërisht e me vizitat (këtu e vlen  për tu theksuar se ne të lindur në Çamëri, vetëm me Pasaportën Amerikane mundemi të vizitojmë shtëpitë e pronat tona se “demokracia greke” nuk na lejon të hynim atje!) por edhe me ndihmën e internetit e ndjejmë vehten shumë afër me të gjithë shqiptarët kudo që  ndodhen.
Për këtë kemi legalizuar edhe Organizatën Shqiptaro-Amerikanët e Çamërisë që me krenarinë e të qenit Amerikanë nga Çamëria Shqiptare, fëmijve, nipërve e mbesave, krahas gjuhës angleze, iu flasim në gluhën e përëndisë - dialektin origjinal të shqipes. Vec gjuhës nëpërmjet veprimtarive të organizatës nuk harrojmë asnjëherë t’u flasim për traditat dhe zakonet shqiptare të trashëguara. Mësojnë këngët mallëngjyese si edhe vallet me veshjet karakteristike Çame. Organizata jonë bashkëpunon me të gjithë organizatat dhe shoqatat shqiptare këtu në Amerikë dhe së bashku i festojmë e ndajmë gëzimet , mallin por edhe shqetësimet e vendlindjes.
Kohët e fundit jemi shqetësuar shumë për disa ngjarje të atjeshme që dëmtojnë jo vetëm traditat por edhe të ardhmen e Shqipërisë. Këtu ku ne kemi fatin të jetojmë, në dy regjistrime shtetërore, më 2000 dhe 2010, nuk na kanë pyetur se çfarë besimi dhe të kujt etnie jemi; dhe mos ta harrojmë se këtu jetojnë njerëz nga gjithë kombet e besimet e botës mbarë. Në të gjitha trevat etnike ne shqiptarët kemi jetuar në harmoni të plotë me njëri tjetrin, pavarësisht besimit  fetar. Kjo është një karakteristikë shumë dalluese për të cilën me shumë të drejtë krenohemi para gjithë botës së qytetëruar. Jemi të mendimit se përfshirja e pyetjeve të tilla gjatë regjistrimit të popullsisë  është e dëmshme për sot e për të ardhmen e vendit.
Jemi të shqetësuar për më tepër, se disa qarqe nacionaliste greke të sponsorizuara edhe nga elemente grekofile këtu në Amerikë, këmbëngulin padrejtësisht në këtë drejtim, në një kohë që as në Greqi dhe as në SHBA nuk bëhen të tilla pyetje. Theksojmë se para disa vitesh ish Drejtori i CIA-s, z. G. Tenet deklaroi haptas solemnisht se: “ne grekët jemi komplotista të lindur”! Duke vështruar në këtë prizëm shohim se greko-amerikani tjetër z. N. Gage (Gaxojanis), duke u krenuar si kryetar i fantazmës “vorioepir” hyn e del në Shqipëri duke ngjallur ndjenja antishqiptare me mendime bizantino-mesjetare. Kur këto mendime antishqiptare shprehen haptas edhe nga Konsulli zyrtar i Greqisë në Korcë, me të drejtë na ka lindur pyetja: Mos-abrogimin e ligjit të luftës të vitit 1940 nga Greqia, mos ndoshta dikush përpiqet ta vëjë në veprim?!
Gjithashtu na shqetëson fakti se para disa ditësh një çift i moshuar me banim në Shqipëri, të lindur në Çamëri u trajtuan në mënyrë abuzuese nga qeveria greke, ku iu mohua e drejta themelore e lëvizjes vetëm sepse në pasaportat e tyre vendlindja e tyre shkruhej Çamëri! Megjithëse i kishin prërë biletat dhe dokumentat i kishin të rregullta dhe sidomos kur sistemi i regjimit të vizave u hoq, qeveria greke vazhdon të diskriminojë në bazë të identitetit etnik.  Shpresojmë që shteti shqiptar që ju drejtoni të përdorë mekanizmat juridike dhe politike të posaçme ndaj ketyre shkeljeve të qarta represive anti-shqiptare nga ana e shtetit grek.
Kjo mund të duket si dicka absurde kur të dy vendet, Shqipëria dhe Greqia, janë anëtare të NATO-s dhe për më tepër kanë nënshkruar edhe Paktin e Miqësisë më 1996. Faktikisht neve megjithëse na kanë vrarë e përndjekur nga shtëpitë e pronat tona dhe çuditërisht na janë zhdukur edhe varret atje, kemi qënë e jemi për marrëdhënie miqësore midis dy vendeve tona fqinjë. Në disa vizita që kemi kryer në Çamëri kemi ndarë mallin me shumë  bashkëvëndas çamë atje në gjuhën tonë të ëmbël shqipe. Me ata kemi jetuar miqësisht me njeri-tjetrin dhe me gjithë moshat tona të kaluara sot, kemi besim se fëmijtë dhe nipat tonë si shtetas amerikanë do ju jepet mundësia për të jetuar e  gëzuar pronat tona duke na kujtuar edhe ne.
Pra respekti duhet të jetë reciprok duke jetuar secili në shtëpitë dhe pronat e trashëguara. Kur të bëhet regjistrimi i çamëve në Çamëri atëhere miqësia do forcohet dhe do kemi një urë bashkimi, mirëkuptimi e nderimi. 
Me  respekt e dashamirësi:
1.       Kadrije Pronjo lindur Paramithi më 1920, banon në New York 
2.       Zubo  Gjyzeli,           Margëlliç       1922,               Illinois
3.       Emine Lluri,              Margëlliç        1926,              Illinois
4.       Safet Rojba,              Margëlliç        1927,              Illinois
5.       Rasim Bebo,              Konispol         1927,              Illinois
6.       Shano Shqefani          Mazrek           1940,              Illinois
7.       Rexhep Llaias,           Filat               1927,               Florida
8.       Behije Memko,          Paramithi       1935,               Florida
9.       Afete Xhemali,          Arpicë            1941,               Florida
10.   Qerime Hyseni,          Paramithi        1940,               Florida
11.   Ahmet Xhafo,             Filat               1937,               California
12.   Tahir Tare,                 Paramithi       1935,               Michigan
13.   Gjuliana Spiro             Mazrek           1940,               Michigan
14.   Sali Bollati,                 Paramithi       1937,               New York
15.   Bule Bollati,                Paramithi        1944,              New York
16.   Latif Zenelaj,              Picar              1935,               Massachusetts
17.   Beqir Bako,                 Paramithi        1935,              Massachusetts
18.   Hava Zenelaj,              Glloboçar        1940,              Massachusetts
19.   Hane Hima,                  Kalbaq            1941,              Massachusetts
20.   Nurije Zenelaj,             Grikohor         1941,              Massachusetts
21.   Habibe Beqiri,              Mazrek            1936,              Pennsylvania
22.   Rahmi Telushi,              Varfanj            1936,              Pennsylvania
23.   Fadil Delli,                    Margëlliç         1936                Pennsylvania
24.   Eqrem Beqiri ,              Vrohona           1927,              Pennsylvania
25.   Abedin Teme,               Mazrek            1937,               Pennsylvania
26.   Nijazi Teme,                Mazrek            1938,               Pennsylvania
27.   Nurije Teme,                Skorpjonë       1940,               Pennsylvania
28.   Hajrije Xhemali,           Arpicë             1940,               Pennsylvania


Organizata Shqiptaro Amerikane Çamëria


Kryesia

No comments:

Post a Comment