July 1, 2011

Diaspora Shqiptare në Amerikë përkujton plagët e Çamërisë

Organizata Shqiptaro-Amerikane Çamëria në Çikago përkujtoi 67-vjetorin e orëve vrastare dhe të gjenocidit grek ndaj Çamërisë shqiptare. Në qendrën kulturore shqiptare morën pjesë shumë veprimtarë nga trevat etnike në nderim të kujtimit të orëve ogurëzeza dhe dhunën që ushtruan forcat ushtarake greke dhe politika e egër e kohës kundër Çamërisë.

Tubimin e hapi Safet Rojba, veprimtar i dalluar çam dhe dëshmitar i orëve vrastare të Çamërisë. Ky veprimtar ishte vetëm dhjetë vjeç kur e pa me sytë e tij tërë kalvarin e vdekjes dhe të skenave të masakrës dhe të dëbimit të çamëve nga toka e tyre. Edhe këso kohe, me peshën e emocioneve, ai ngriti zërin e arsyes duke u shprehur se “para syve të Europës demokratike, ata që na vranë dhe na dëbuan, as sot nuk na lejojnë që të vizitojmë tokën tone”. “Ka ardhur koha” tha Rojba “që institucionet e shtetit shqiptar dhe institucionet relevante ndërkombëtare të prira nga SHBA-ja një ditë të vënë pikë zgjidhjes së problemit të Çamërisë”.

Në tubim gjithashtu foli Rasim Bebo, i cili duke elaboruar rrjedhat historike të kohës theksoi se Diaspora Shqiptare në Amerikë po e vë gishtin mbi plagën e Çamërisë. Historia e Çamërisë është plotë me dhimbje ashtu si Kosova dikur nëpër kohën tonë të rëndë. Për situatën aktuale, z. Bebo përmendi dhe falenderoi disa patriotë shqiptarë të diasporës që ende e ngrenë zërin për atdheun si Prof. Dr. Eshref Ymeri, Prof. Vedat Shehu dhe Prof. Dr. Përparim Kapllani. Më tej z. Bebo gjithashtu bëri thirrje të mos heshtet më nga qeveria shqiptare kur Greqia thotë që Çamëria nuk ekziston. Pse lejohet Janullatos të bëjë “politikë ekspansioniste” dhe kaq shumë po e gërryen tokën dhe jetën tonë shqiptare e institucionet tona i kanë mbyllur sytë para tij, pyeti z.Bebo. Këtë njeri shpiun që nuk ka aspak lidhje me fenë shpirtërore ortodokse e solli regjimi i Ramiz Alisë dhe të përkrahur nga sejmenet e tij. E kohës, njeriut ndjellakeq Janullatos duhet ti thuhet shko nga Shqipëria! Ai përmendi planet e errëta greke duke i ilustruar me çfarë shkroi historiani grek Nikola Stavros ku “…futja në dorë e kishës shqiptare është fitorja më e madhe e jona në Shqipëri në shekullin e 20-të”.

Më pas Jusuf Azemi,veprimtar tashmë pesëdhjetë vjet në shërbim të kombit kishte sjellë me vete Hartën Etnike Shqiptare dhe kërkoi që saherë flitet për çështjen shqiptare dhe të Çamërisë, të shpaloset harta jonë kombëtare dhe në duart tona tërë rrjedhën e drejtë dhe të argumentuar të historisë. Çështja shqiptare në Ballkan ende nuk është zgjidhur. Me proceset e reja demokratike sikur dikush po bënë sehir para syve tanë por Çamëria po del nga pluhuri i harresës politike të kohës. Ajo tashmë po flet e po thërret me një zë të kombit, prandaj duhet të jemi më afër saj, tha z. Azemi.
Për orët e kujtimit të Çamërisë folën shumë veprimtarë tjerë si Ilaz kadriu, Skënder Karaçica, Ilaz Dragovoja, Ilir Ademi dhe të tjerë. Ndërkaq, aktori i komunitetit shqiptar Pajazit Murtishi recitoi fragmente nga poezitë e poetit Naim Frashëri. Kryetari i organizatës në Illinois vijoi duke parashtruar misionin e organizatës dhe theksoi vazhdimësinë e aktiviteteve deri në vendosjen e drejtësisë për çështjen kombëtare të Çamërisë. Në fund u shfaq një dokumentar i realizuar për Çamërinë shqiptare me temë rikthimin Çam.
Organizata Shqiptaro-Amerikane Çamëria

No comments:

Post a Comment